Loitsuja, kasveja ja kansanparantajia

Konneveden museo
Museotie 1-7, Konnevesi

La 31.8. klo 11-13
Museo auki klo 10-16


MuT Maari Kallberg esittää runolauluja ja loitsuja museon savutuvassa klo 12. Kallberg tunnetaan esiintyvänä taiteilijana, tutkijana, pedagogina ja tuottajana. Hän on karjalaisen kansanmusiikin ja erityisesti vienankarjalaisen joiun kansainvälisesti arvostettu asiantuntija.

Maire Lehmonen esittelee isoisänsä, kansanparantaja Aapi Lehmosen kasvipenkkiä. Konnevedellä elänyt Aapi Lehmonen (1884-1955) oli Töhkerönmäen kansanparantajien sukuhaaraa ja sukunsa viimeinen tietäjä. Hän taisi verenseisautuksen ja osasi parantavat loitsut. Lääkkeitä hän keitti luonnosta keräämistään kasveista ja yrteistä. Konneveden museon näyttelyhallissa on esillä Aapi Lehmosesta eli Pekan Aapista kertova näyttely ja museon perinnekasvitarhassa on hänen nimikkopenkkinsä.

Konneveden Kotiseutuyhdistys täyttää tänä vuonna 70 vuotta ja kotiseutumuseo 60 vuotta. Museon pihapiiri edustaa rakennuksineen itäsuomalaisen kansankulttuurin rakennusperinnettä ja sille ominaista yhtenäistä savolaista kulttuuriperintöä. Kotiseutumuseon alueelle on koottu vuodesta 1958 lähtien kaksitoista 1700- ja 1800-luvun hirsirakennusta.

Vapaa pääsy.

Tilaisuudessa on maksullinen kahvio ja museon myymälästä voi ostaa Konneveden kotiseutuyhdistyksen julkaisuja ja postikortteja.