Museot

Rautalammin museo

Kuopiontie 26, Rautalampi

Kauppaneuvoksetar Aina Peuran vuonna 1938 perustama Rautalammin museo on poikkeuksellinen pienen maaseutukunnan museoksi. Kokoelmat käsittävät noin 70 000 tallennetta ja museo on avoinna ympäri vuoden.

Museon peruskorjauksen jälkeen keväällä 2024 avattu uusi, Rautalammin ja lähiseutujen elämää ja historiaa esittelevä perusnäyttely ”Rautalammin reitin varrelta” vie katsojan esihistoriasta toiseen maailmansotaan asti. Kulttuurihistoriallisten näyttelyiden ohella museolla on jatkuvaa taidenäyttelytoimintaa. Lisäksi ulkomuseoalue tutustuttaa savolaiseen elämäntapaan mm. savutuvan, aittojen, tuulimyllyn ja Etelä-Konnevedelle tarinansa juontavan kirkkovene ”Kuikan” muodossa.

Rautalammin museon omistaa Peuran museosäätiö, minkä lisäksi toimintaa tukee Rautalammin museon ystävät ry. Museokorttelin viihtyisässä pihapiirissä järjestetään kesäisin mm. konsertteja ja muita tapahtumia.

Lue lisää Rautalammin museosta: https://www.rautalamminmuseo.fi/


Hankasalmen museokylä

Kirkkorannantie 2, Hankasalmi

Museokylässä
esittäytyy kylien Hankasalmi. Eri kyläkulmilta kootut rakennukset, esineet, valokuvat ja tekstiilit kertovat kylien ja pitäjäläisten elämästä satojen vuosien ajalta. Museokylän rakennukset on siirretty museokylään eri puolilta Hankasalmen kuntaa. Tavoitteena on ollut muodostaa pääpiirteittäin yhtenäinen kuva 1700- ja 1800-lukujen hankasalmelaisesta pihapiiristä.

Museorakennusten lisäksi alueella on myös juhla- ja kotiseututalo Hallan tupa. Se on suuri, mahtavahirsinen paritupa, joka on rakentunut kolmen vuosisadan kuluessa, 1600-, 1750- ja 1850-luvuilla. Rakennuksessa tehtiin täydellinen peruskorjaus 2018-2020. Sen myötä kosteusvaurioisesta talosta saatiin esteetön terve talo. Alkoi arvorakennuksen uusi aika.

Kivenheiton päässä museokylästä sijaitsee vanhaan Viljamakasiiniin perustettu esinemuseo, jonka uusi perusnäyttely avattiin kesällä 2016. Se kertoo paikkakunnan kulttuurimaisemasta, esihistoriasta, seurakunnan ja kunnan synnystä, elämästä Ruotsin ja Venäjän vallan aikana, erämaapitäjän koulu- ja kulttuurihistoriasta, maatalouden, karjanhoidon ja kotielämän historiasta, suutareista, metsätöistä, kalastuksesta, naistentöistä ja kirkon historiasta silloin kun kirkon tehtävät olivat huomattavasti nykyistä laajemmat.

Museokylä on avoinna vuosittain kesäkuun puoliväliistä elokuun puoliväliin. Talvikaudella museokylään pääsee tutustumaan sopimalla vierailusta kotiseutuyhdistyksen kanssa. Museokylässä järjestetään muun muassa kulttuuritapahtumia ja luentoja ympäri vuoden.

Museokylää ylläpitää Hankasalmen kotiseutuyhdistys.

Lue lisää: https://www.hankasalmenkotiseutuyhdistys.fi/


Konneveden museo

Museotie 1, 44300 Konnevesi

Konneveden kotiseutumuseon pihapiiri edustaa rakennuksineen itäsuomalaisen kansankulttuurin rakennusperinnettä ja sille ominaista yhtenäistä savolaista kulttuuriperintöä. Kotiseutumuseon alueelle on koottu vuodesta 1958 lähtien kaksitoista 1700- ja 1800-luvun hirsirakennusta. Museoalueen pihapiirissä on rakennusten lisäksi nähtävänä museopuutarha, perinnebiotooppia laiduntavat lampaat sekä Pohjois-Lanstun saaresta siirretty karsikkopetäjä.

Museopuutarhassa voi tutustua 1700- ja 1800-lukujen hyöty- ja koristekasveihin. Parantajan penkkiin on koottu paikallisen kansanparantajan käyttämiä luonnonkasveja.  Timo-varhaisperunan on kehittänyt Konnevedeltä kotoisin oleva professori Eero Varis. Oma vakonsa on myös Pommerin sodasta tuodulla Vaaniin Herkku -perunalla.

Museon pihapiiristä lähteävällä virtuaaliseikkailijan Lehmipolulla on viisi lisätyn todellisuuden AR-taulua, joissa nykyteknologia avaa vierailijalle virtuaalinäkymät Lascaux’n luolamaalauksen alkuhärästä Gallen-Kallelan maalaukseen Kullervon kirous. Taulut kertovat karjanhoitokulttuurista ajalta, jolloin metsälaitumilla käyskentelivät maamme alkuperäisrotujen yksilöt: kyytöt, lapinlehmät ja länsisuomenkarja.

Museoalueelle valmistui 1980-luvun puolessa välissä näyttelyhallirakennus. Näyttelyhallissa on näyttelyitä konnevetisten elämästä ja asumisesta, kansanparantaja Pekan Aapista sekä venemestarin ja pieksuntekijän verstaat.

Konneveden museolla järjestetään monipuolisia tapahtumia, joista suurin on heinäkuinen Naisten viikko. Museon toiminnasta vastaa Kotiseutuyhdistys yhdessä Konneveden kunnan kanssa. Museo on avoinna kesäkaudella ja sinne on vapaa pääsy. AR-Lehmipolulla voi vierailla ympäri vuoden.

Lue lisää Konneveden museosta: https://konnevedenmuseo.fi/