Luontokohteet


Etelä-Konnevesi

Kirkasvetinen eteläinen Konnevesi-järvi on Rautalammin reitin keskusjärvi, jota kirjovat sadat saaret ja luodot ja reunustavat molemmin puolin vapaana virtaavat kosket. Rautalammin reitti on ollut tärkeä vesiväylä ja kulkureitti jo esihistoriallisella ajalla. Etelä-Konneveden ympäristöstä tunnetaan muun muassa kivikautisia asuinpaikkoja, varhaismetallikautinen hautaraunio sekä yhdet Pohjois-Savon harvoista kalliomaalauksista. Historiasta kertooo myös Pohjois-Lanstun karsikkosaari.

Etelä-Konneveden ympäristöön perustettiin vuonna 2014 Etelä-Konneveden kansallispuisto. Se sijaitsee Konneveden ja Rautalammin kuntien alueella, Keski-Suomen ja Pohjois-Savon rajalla, ja on noussut molempien maakuntien eniten vierailluksi kansallispuistoksi. Kansallispuistossa aava järviluonto karuine kalliorantoineen kohtaa pohjoissavolaiset vuorimaat. Kansallispuiston laajassa mannerosassa järven itärannalla vuorottelevat rehevät lehtonotkelmat ja jyrkkärinteiset, jäkälän ja kilpikaarnaisten mäntyjen koristamat kallionlaet. Lue lisää Etelä-Konneveden kansallispuistosta.



Häähninmäki

Häähninmäen ulkoilualue sijaitsee Hankasalmen ja Konneveden rajalla. Alue on suosittu ulkoilualue helppokulkuisine reitteineen ja henkeäsalpaavine näköaloineen, joita tullaan ihailemaan pidemmästäkin matkasta. Myös monipuolinen polku- ja maastopyöräreitistö sekä yöpymismahdollisuudet tuovat alueelle liikkujia ja retkeilijöitä.

Häähninmäen ulkoilualueelta löydät:

  • Häähninmäen näkötornin
  • Häähnintuvan
  • Yhteensä 35 km eripituisia polku- ja maastopyöräilyreittejä

Häähninmäki on vanha hämäläisten eränkäyntialueiden rajapiste. Mäellä on vuonna 1787 pystytetty isonjaon aikainen rajapyykki. Rajapyykillä ovat aikanaan kohdanneet kolmen kunnan (Hankasalmi, Konnevesi ja Rautalampi) sekä kahden läänin (Keski-Suomi ja Kuopio) rajat. Edelleen pyykki on kuuden kylän (Kärkkäälä, Ristimäki, Hankavesi, Pirttimäki, Säkinmäki ja Sirkkamäki) ja kahden kunnan (Konnevesi ja Hankasalmi) rajapiste. Nimensä mäen arvellaan saaneen häähni-sanasta, joka tarkoittaa pientä tikkaa.

Lue lisää Häähninmäen ulkoilualueesta.

Häähnintupa