Alussa – Nyt!

To 29.8.2024 klo 19
Vanha-Häkkilä, Häkkiläntie 360, Rautalampi


Menneisyyttä kaikuva ja nykypäivässä hengittävä ilta Vanhan Häkkilän vanhassa hirsituvassa Rautalammilla, Etelä-Konneveden kansallispuiston kainalossa.

Ilona Korhonen laulaa maailmansyntyrunon. Esa Pietilä (tenorisaksofoni) ja Senni Vesanen (kantele) esittävät säveltäjä Pekka Jalkasen teoksen Alussa – Nyt! jonka kantaesitys oli Etelä-Konneveden kansallispuiston avajaisjuhlassa vuonna 2014. Pekka Jalkanen kertoo teoksesta sekä synnyinkodistaan Vanhasta Häkkilästä. 

Liput 15 € + tilausmaksut (alk. 1,50 €)
Tästä lippukauppaan.

Esa Pietilän kuva: Heikki Tuuli
Taustakuva: Kaisa NaukkarinenAlussa – Nyt! 
tenorisaksofonille ja sähkökanteleelle

Tuli – Sade itkee järven pintaan – Ylipäästämätön kallioseinä – Tuuli 
kesto 23 min

Pekka Jalkanen: ”Alussa – Nyt! Yrittää tavoittaa jotain sellaisesta, joka on aina ollut ja joka on aina oleva. Kuten on tämän soitinvalikoiman laita. Saksofoni ja sähkökantele ovat moderneja soittimia, mutta kummallakin on pitkät juuret muinaisissa rituaaleissa ja palvontamenoissa.

Sama uuden ja ikivanhan yhteys kuuluu itse sävellyksessä. Teoksen osien nimet pohjautuvat joonialaisten luonnonfilosofien neljään alkuaineeseen: tuli, vesi, maa ja ilma. Tässä niillä on paikallinen asu. Niinpä vesi, jonka pintaan sade itkee, on tietenkin Etelä-Konnevesi, minun järveni nuoruudesta alkaen. Ja ylipäästämätön kallioseinä on sekä kansallispuistossa sijaitsevien Kirkkovuoren tai Kalajanvuoren idänpuoleiset jyrkänteet. Sopii yrittää!

Teoksessa on myös henkilökohtainen puoli. Kukapa ei olisi polttanut joskus näppejään tulessa ja yrittänyt lievittää kipua kylmän veden avulla. Tai puskenut päätään kallioseinään, turhaan ja oppinut vasta sitten hyppäämään tuulen selkään.ESA PIETILÄ on kansainvälisesti arvostettu saksofonisti ja säveltäjä. Vaikka hänet tunnetaan laajasta työstään nykymusiikin ja jazzin parissa, hän ylittää rajoja, luoden musiikkia ilman tyylillisiä rajoituksia. Pietilä on säveltänyt laajasti orkestereille, kamariyhtyeille ja solisteille. Hän on esiintynyt solistina useiden huippuorkestereiden kanssa, mukaan lukien Kuopion kaupunginorkesteri, Lappeenrannan kaupunginorkesteri ja Saimaa Sinfonietta. Pietilä on tehnyt yhteistyötä johtavien säveltäjien, kapellimestarien ja muusikoiden kanssa, kuten Esa-Pekka Salonen (kapellimestari), Pekka Kuusisto (viulisti) ja Magnus Lindberg (säveltäjä). Hän myös säveltää ja soittaa saksofonia useissa arvostetuissa modernin jazzin yhtyeissä, kuten Sonic Decode, Liberty Ship ja Esa Pietilä Trio, ja esittää improvisoituja soolokonsertteja, joissa kuuluu vilkas mielikuvitus ja etsivä mieli. www.esapietila.com

SENNI VESANEN on monipuolinen ja ennakkoluuloton kantelisti sekä pedagogi. Eniten omassa elementissään Senni on kamarimuusikkona mukautuen erilaisiin tunnelmiin ja haasteisiin innolla. Senni valmistui musiikin maisteriksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta vuonna 2022, jonka jälkeen hän on toiminut  kanteleensoiton opettajana ja muusikkona konsertoiden ahkerasti sekä kotimaassa että ulkomailla.

ILONA KORHONEN on runolaulaja ja musiikin tohtori sekä taiteilijaprofessori. Hän on kansanmusiikille omistautunut monipuolinen muusikko, joka työskentelee kaikenlaisen, lähinnä lauletun musiikin parissa. Tällä hetkellä Korhonen työskentelee freelancemuusikkona, pääasiassa solistina, sekä erilaisten kuorojen parissa. Lisäksi hän keikkailee paitsi Suomessa, myös eri puolilla Eurooppaa, tällä hetkellä eniten soolorunolaulajan roolissa. Ilona Korhonen toimii myös kansanmusiikkijuhla Sommelon taiteellisena johtajana. www.ilonakorhonen.com